Biz/Infra Quiz 4 Questions- Samvit School of Infrastructure Business

Samvit School of Infrastructure Business

Building Blocks-Quiz 4

1) Had you been to Ankleshwar in the late ’80s, you would have met a gentleman running a textile sizing unit, under the name Sulzer. Which businessman’s early story would you connect this to?

Ans: Tulsi Tanti
The Suzlon Group commenced its operations in the year 1987 when Sulzer Synthetics Pvt. Limited set up a sizing unit in Ankleshwar.

2) A question on a common observation.
While travelling on trains, you would have seen a yellow board that says W or W/L. What do they stand for? Clue: No, Waitlist is not an acceptable answer.

Ans: Whistle/Level Cross(ahead) or Whistle
The train whistles after the driver sees this signal.

3) How was the company, popularly known as the Extension in the late 1800s, known officially as?
Clue is within the question.

Ans: EasternExtension,ChinaandAustralasiaTelegraph Company

4) What in Lucknow was built by a company that traces its roots to the gentleman in this picture?

‘Ans: Lohe Ka Pul
Pic: William Jessop of Jessop & Co.

5) This company started selling something at Re 1 in 1899 inCalcutta. The price of this ‘commodity’ inLondonwas also something similar during this time period. What was thus sold to the people ofCalcutta?

Ans: Electricity, Calcutta Electric Supply Corporation Limited

 

 

 

 

 

6) Connect these images

 

 

 

 

 

 

Ans:KrishnapatnamPort

Krishnapatnam is a port town in Muthukur Mandal of Nellore District, the southernmost coastal district in the state of Andhra Pradesh, India. The history says that Vijayanagar Emperor, Sri Krishnadevaraya operated this port, hence the port was named as Krishnapatnam Port. The port operated small boats through BuckinghamCanal, which runs behind the port and was used as a waterway for transportation between Chennai in the south andKrishna river delta in the north. Later in 1960’s iron ore was exported by wooden boats from this port and in early 1980’s Government of India declared this port as a minor port.

Krishnapatnam Port logo and Navayuga Engineering Company’s Logo (They own the port)

7) Identify this building. Clue: It’s inIndia

 

 

 

 

 

 

 

Ans:ChandigarhAssemblyBuilding

8) Which Chennai based institution was formed as per the recommendations of the report shown in the image below?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ans: IDFC

9) Connect these two personalities. The former saved the latter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ans: The Bailey bridge is a portable pre-fabricated truss bridge. It is named after Donald Bailey. Army built a Bailey Bridge after a CWG bridge collapsed.

10) What built in the Pir Panjal range by a Alfred Kunz and C Barsel  between 1954 and 1960, was lauded as an infrastructural marvel?

Ans: Jawahar Tunnel

Biz/Infra Quiz 3 Questions- Samvit School of Infrastructure Business

Samvit School of Infrastructure Business

Building Blocks-Quiz 3

 Q1) Lutyens wanted the full courtyard of Rashtrapathi Bhavan to be seen from Vijay Chowk. Viceory Lord Hardinge, along with another architect, who was working with Lutyens, dismissed this as an expensive idea. The friendship between the architects ended thus. How do we know this battle?

Ans: Bakerloo or Battle of the Gradient

http://www.forbes.com/2007/06/20/072a.html

Q2) Connect.

Connect
Connect

Ans: Aswan Dam

a) Aswan Dam-

b) Gamal Abdel Nasser Hussein-president of Egypt after whom the reservoir of the dam “Lake Nasser” is named.

c) High Dam Burg Memorial Wall, Aswan, Egypt

d) Logo of Arab Contractors Company which was involved in the construction of the dam

Q3) Connect these images to a material.

Connect

Ans: Maraging Steel

Pic1- Adolf Martens
Pc-2 PSLV rocket- it uses this steel
Pic3- fencing blades- uses this steel
Pic 4: Used in golf club heads

Q4) This celebrated Indian author’s father-in-law played a major role in building Delhi. Along with the author’s father and others who were contractors, the father-in-law amassed a lot of wealth from this project. Name the author.

Ans: Khushwant Singh
Father: Sobha Singh
FIL: Sardar Bahadur Teja Singh Malik, Chief Engineer of CPWD

5) Claim to fame?

Brazil has smashed Chile’s record by completing the world’s largest Lego tower.
The tower erected at a Sao Paulo shopping center — reaches a height of 102 feet and 3 inches, breaks the previous record set in Santiago by 25 centimeters (9.84 inches).

6)Connect

Connect
Connect

Ans: Autobahn

Pic1- Hitler shoveling the earth for the ceremonial groundbreaking, his entourage of top Nazi leaders looking on. Dr. Todt grins behind him.

Pic2- For his work on the autobahnen, Hitler awarded Todt with the German National Prize for Art and Science. The award was a replacement for Nobel Prize which Hitler forbade Germans from accepting in 1936

Pic3- Alfred Nobel

Pic4- The First Reich Autobahn (RAB), From Frankfurt am Main to Darmstadt ( photographed in 1935)

7) It’s called Vembanad. This has put Nehru in the back seat. What?

Ans: Vembanad- India’s longest railway bridge (8.86km), inaugurated recently.
Till recently, Nehru Sethu over River Son (3.065 kms) was the longest rail bridge in the country.

8) This mining town and the PSU that operates out of the town are named after an animal, its face to be specific. Though the said animal is nowhere present in the area, the area is rich and is known for a lot of other species. Name the town.

Ans: Kudremukh

9) Identify

Identify
Identify

Ans: Kiran Grandhi- GMR

10) But laid in two years, O! man.

Make a 7 word  phrase

Rome Was not built in a day

TBQ Classic Sample #6

In November 2004, the house of __________collapsed. The wine world learned that the Robert __________ family, the first family of American wine, would no longer own their namesake wine company. Robert ____________ Corp. had accepted a $1.3 billion bid from the global drinks giant Constellation Brands, dropping the curtain on what had been California’s greatest wine saga. Fill in the blank

What's the deleted text from the title?

———————————————————————————————–——————————–————————————————————————

TBQ Classic: Set of 310 quizzes (each Set with 10 questions)- Rs. 7875/-Frequency: 5-6 sets of questions per week on an average. Mail us at thebusinessquizATgmailDOTcom for more info. ——————————————————————————————————–————————————————————————————————

Ans: Mondavi

TBQ Classic Sample #5

It has been a tradition ever since the release of Version 2 of this product: Whenever they ship a major release, the rival product’s  team sends them a congratulatory cake. The cake for the fifth version was received recently. Name the companies.

Want more such questions? The TBQ Classic subscription is for you!

———————————————————————————————–——————————–
TBQ Classic: Set of 310 quizzes (each Set with 10 questions)-
Rs. 7875/-Frequency: 5-6 sets of questions per week on an average.
Mail us at thebusinessquizATgmailDOTcom for more info.
——————————————————————————————————–————————

Ans: Mozilla and IE/Microsoft. IE/Microsoft sends a cake after every major Firefox release is shipped.

Biz/Infra Quiz 2 Questions- Samvit School of Infrastructure Business

Samvit School of Infrastructure Business

Building Blocks-Quiz 2

1) Identify the brand and the company. Clue: Talk about diversification!

Ans1: Sobha Restoplus Mattress

Original Ad:

2) Connect.



Ans2: Krupp (or Thyssen Krupp)

Images: Krupp’s logo

ChryslerBuildingwas built using steel from Krupp

Big Bertha howitzer named after Bertha Krupp, manufactured by Krupp

Iran’s coat of arms-Iranonce owned over 25% stake in Krupp

3) Connect


Ans3: DP World

Images: UAE flag and reef knot are the constituents of DP World logo

DP World owns P&O, whose flag is shown.  Sultan Ahmed Bin Sulayem is the Chairman of DP World.

4) During war-time, we see army vehicles from across the country being taken on trains to border areas. How do we better know this hitchhiking?

Ans4: RORO – Roll On Roll Off

5) Connect


Ans5: Dum Dum airport

Sir William Boog Leishman- who identified the causative parasite of Dumdum fever, now known as Leishmaniasis/Kaala Azar. This fever is named after the place, Dumdum.

DumDumAirportis now named after Netaji Subhash Chandra Bose

Dumdum bullets, named after the place.

6) The year was 1919. She sat listening to her husband (Pic) about how his new venture needed money to make payments and explore newer areas in business. The little she could do was to offer her wedding ring. She did and he reluctantly accepted the offer. Her husband used the ring and that was a small beginning, as they say. Identify this couple in a Bollywood-ish incident. Also, name the company.

Ans: Erle and Vida Halliburtons| Halliburton

http://www.commondreams.org/headlines07/0314-08.htm

7) Connect

 


Ans: BrooklynBridge

Emily Roebling (pic), along with her husband Washington, took over building theBrooklynBridgeafter the death ofWashington’s dad,  John A. Roebling (image on stamp). The last image describes- Panic stricken people on theBrooklynBridge, May 30, 1883.

Ken Burns directed an Oscar nominated documentary on the bridge.

8) Connect


Ans: Ajinomoto Stadium

Tokyo Verdy and FC Tokyo are based out of Ajinomoto Stadium. The painting depicts a Japanese Tsunami. The stadium is being used as a refugee camp now. Dr. Kikunae Ikeda is the man behind the company, Ajinomoto.

9) A QuarrellingLotDead.

Unscramble to get an expensive shape.

Ans: Golden Quadrilateral

10) Connect


Ans:Grand Trunk Road

Images: Chandragupta Maurya- initiated the work.

Sher Shah Suri-carried on the work.

Kipling’s Kim is set on this road. The road is from Chittagong to Kabul. Poster is of Kabuliwala.

TBQ Classic Sample #4

1) According to the book despite the promise of a large sum of money in exchange, the rather impoverished residents of Boyd County fought tooth and nail for two decades against this waste dump, which was to be built in a dangerously marshy area unsuitable for nuclear waste storage. Resident of which state in US (Blanked out) resisted the offer from Two MNCs?

2)PrimeTel Communications now controls 1.7 million toll-free numbers, which represent about 25% of all 800 numbers in the U.S. and Canada. Among them: 1-800-Metallica, 1-800-Cadillac, 1-800-Minolta, 1-800-Cameras, 1-800-Worship and 1-800-Whirlpool. They have been, for the last 13 years, been buying up every desirable 800 number on the market. What is their business?

Want more such questions? The TBQ Classic subscription is for you!

———————————————————————————————–——————————–
TBQ Classic: Set of 310 quizzes (each quiz with 10 questions)-
Rs. 7875/-Frequency: 5-6 sets of questions per week on an average.
Mail us at thebusinessquizATgmailDOTcom for more info.
——————————————————————————————————–————————

Ans1:Nebraska | Nuclear Nebraska

Ans2: P0rn

Biz/Infra Quiz 1 Questions- Samvit School of Infrastructure Business

Samvit School of Infrastructure Business

Building Blocks-Quiz-1

1) On 8th November, 1908, Sir Louis Dane wrote a note indicating that Suni and Badu gorges were favourable sites for a new project. Though a detailed report was submitted in March 1910, the project took off much later-post independence. What did Sir Louis Dane propose?

Ans1: Bhakra Nangal Dam

2) On his return to Scotland in 1783, John purchased an estate at Sauchrie, Ayrshire, and started experimenting with a new method of road construction. When he was appointed surveyor to the Bristol Turnpike Trust in 1816 he remade the roads under his control with crushed stone bound with gravel on a firm base of large stones. A camber, making the road slightly convex, ensured the rainwater rapidly drained off the road and did not penetrate the foundations. Who was he and what did he invent?

Ans2: John MacAdam , the man behind MacAdam Roads

3) If you go in search of Selangor Turf Club in its original site, what would you find today?

Ans3: Petronas Towers

4) They went to the same school and then joined the same company: F L Smith and Co. The company sent one of them in 1933-1934 to India to set up a cement factory in Coimbatore. The other guy joined in 1935. They set up a cement factory which later went on to be part of ACC. These men formed a partnership in 1938 and started importing and later manufacturing dairy equipments. What began thus? And who were these gentlemen?

Ans4: Holck-Larsen and Soren K Toubro or L&T

5) What was founded by A S Bhathena in 1966 as Wanson India Ltd?

Ans5: Thermax

6) This community migrated from Rajasthan to Saurashtra in early 7th century AD and would have probably contributed the most to India’s railway infrastructure development. They were pioneers in the laying and construction of line and bridges for the railways in hundreds of projects. Name the community?

Ans6: KGK- Kutch Gurjar Kashtriya

7) Unscramble this to come up with a name of the current head of a company, son-in-law of the founder.

AH! PINK SLUSH GAL

Ans7: Kushal Pal Singh

8) Connect these images.


Ans8: Willington

1) Lord Willington- former Viceroy and Governor-General of India.

2) Cochin Port Trust -Logo-

Willington Island was created from material dredged from the formation of Cochin Port.

It was named after him.

3) The Willingdon Sports Club- founded by him

4) Scene from Tintin in Tibet

The scene happens at Willington Airfield (later known AS Safdarjung Airport)-this is mentioned in the strip.

9) Connect these images to a major infrastructure project.


Ans9: Mumbai-Pune expressway

1) Pula- PL Deshpande, Author. Mumbai -Pune Expressway was earlier to be named after him.

2) It is named after YB Chavan

3) MSRDC -runs the expressway

4) Konkan Railway built the tunnels on the expressway

10) Connect these images to a company.


1) Logo of Indus Towers

2) Pasupati Seal from Indus Valley Civilization

3) Constellation Indus: Indus, an Indian holding a spear and arrows

4) Bharti owns 42% of the venture, 42% with Vodafone-Essar and the rest with Idea (Aditya Birla)

Announcement: online infra-sector related quiz

Hi all
Samvit School Of Infrastructure Business, Pune (http://www.samvitinfra.com/), along with TBQ-The Business Quiz (https://thebusinessquiz.com) is conducting an online business quiz series focussed on Infrastructure sector. The quiz is open for all- students, corporates and others. This is an individual event.
There will be 4 quizzes in this series, with prizes for every quiz and a prize for the overall winner.
Individual Quiz -Prizes worth
I: Rs.3000
II: Rs. 2000
III: Rs. 1000
Overall winners will be judged depending on the performance across the 4 events.
Prizes:
I: Rs. 5000
II: Rs. 3000
III: Rs. 2000
The first edition will go live at 9pm IST today(11th April 2011). Answers are to be mailed back in 24 hours to samvitbuildingblocks@gmail.com.

The second, third and fourth quizzes will go live at 9pm IST on 14th,18th and 19th of April respectively.
http://www.samvitinfra.com/

Ob Q: In the autumn of 1942, on the demand of the then Commander-in-Chief of India, a special force,HQ-ed in Shillong was raised for road work in Assam, Imphal and Arakan in Burma. Name it.

Ans: GREF

TBQ Classic Sample #3

1) Identify this international agency that was established on November 10, 1999 after a scandal rocked Tour de France. This agency was the result of the initiative taken by IOC to convene a conference, first of the kind, in Lausanne in February 1999.

Identify the logo.
Identify the logo.

2) An Electrical Engineer from Kerala, Kalyanaraman was working as a junior engineer at Batliboi in Mumbai when the entrepreneurial bug bit him. Soon he was a small distributor of  ‘Vape’, a brand in a niche category. Later, he started a venture which launched its flagship brand in 1984 with a tie-up with  Sumitomo Chemicals of Japan. This company and its brands were later acquired by Godrej. How do we better know this personality who is behind Shogun Organics and Shogun Films, a movie production company?

From Left to Right: Padmarajan(Malayalam director), Nitish Bharadwaj, Kalyanaranan

3) Which group traces its origins to 1783 when James founded a sugar cooperage and brokerage at 23 Harp Lane in the City of London? In 1784, the company won the exclusive contract to supply rum to the Royal Navy (a franchise the Company retains until 1970). In 2000, the company demerged its the agricultural commodities business and is now amongst the world’s largest providers of hedge funds and alternative investment solutions.

Want more such questions? The TBQ Classic subscription is for you!

———————————————————————————————–——————————–
TBQ Classic: Set of 310 quizzes (each quiz with 10 questions)-
Rs. 7875/-Frequency: 5-6 sets of questions per week on an average.
Mail us at thebusinessquizATgmailDOTcom for more info.
——————————————————————————————————–————————

Ans1: World Anti-Doping Agency (WADA)

The scandal was a doping scandal. The conference: First World Conference on Doping in Sport

Ans2: R Mohan or Goodknight Mohan -the man behind Goodknight mosquito repellents.Vape was a mosquito repellent mat brand. The venture was called Transelektra Domestic Products.

Ans3: Man Group founded by James Man

———————————————————————————————–——————————–
TBQ Classic: Set of 310 quizzes (each quiz with 10 questions)-
Rs. 7875/-Frequency: 5-6 sets of questions per week on an average.
Mail us at thebusinessquizATgmailDOTcom for more info.
——————————————————————————————————–————————

Tata Crucible Corporate Quiz 2010-Pune Finals

Tata Crucible Corporate Quiz 2010-Pune Finals

Courtesy: Samrat Mukherjee

WILDCARD ROUND

1)      Which brand changed its positioning recently to ‘Your Move’?

Ans- Reebok

2)      In the range of sunglasses, what does M in MDG stand for? (DG-Dolce & gabbana)

Ans- Madonna

3)      Baby Shop. Iconic brand. Lifestyle stores

Ans- Landmark Group

4)      Tech support of stores- ‘Genius Bar’

Ans- APPLE

5)      Record label- SICO Music headed by

Ans- Simon Cowell

6)      Deccan Queen became the 1st train to be offered what?

Ans- ISO certification

7)      In 1984, this country’s govt.- celebrated 450th anniversary of Canada’s discovery- Kirk Soleil

Ans-Quebec Group

8)      Vice chairman of TCS

Ans- S Ramadorai

9)      Darjeeling tea. 1st in India to get what?

Ans- GI

EXTERNAL TRACK

Round 1

1)      Demonstrated at Centennial Exhibition, Philadelphia. Emperor Alcantara-‘To be or not to be’ –Line 42 in Hamlet

Ans- Telephone- Alexander graham bell

2)      He accepted the Webby award with the speech-‘Every character counts. Thank you.’

Ans- Jack Dorsey of Twitter

3)      This was created at Sun Shadows in 1956. Titled ‘Million dollar quartet’- Johnny Cash, Jerry Lewis and the most famous being..

Ans- Elvis Presley

4)      He is acknowledged by the world as architect of bi-racial trade house. Opium trade in China- burnt in England

Ans- Dwarkanath Tagore

5)      This sport popularized by David Attenborough in 1960s to explain superior aspects of color TV

Ans- Snooker

6)      How do we know the humanized version of the Turing test?

Ans- CAPTCHA

Round 2

1)      ‘Yaari Dosti’ Hindi print ad.

Ans- Durex

2)      Firm behind desi version of ‘America’s Next Top Model’

Ans- Red Chillies Entertainment

3)      Identify 2 companies in the logo

Ans- ADANI WILMAR

4)      Tic-Tac is a brand from which confectionary major.

Ans- Ferrrero Roche

5)       What started through these 3 cartoon characters

Ans- Kelloggs

6)      PEPSI A.M. Reason for branding.

Ans- Drink in the morning to get over a hangover

Round 3

1)      Which world leader in carbonated drink category- used the services of Tata Elxsi

Ans- Coca Cola

2)      What is the specific name of add-on package in Tata Sky having WB,MGM,TCM,Lumiere

Ans- Tata Cosmo Pack

3)      In June, Croma Zip opened at which International airport

Ans- Delhi

4)      Scandia & Arvind Group- Agent to handle tableware marketing in North india

Ans- Tata Ceramics

Round 4

1)      Ja-Ri Corp., Cristiano ronaldo ad, product pic

Ans- Amway

2)      Jump the q, prahlad kakkar,

Ans- Kyazoonga.com

3)      WOW, IKNO, Capstan, krazzy 4 song

Ans- ITC

4)      V3, 20-20, Signore Felice ____,

Ans- PARLE

Round 5

1)      Started in Chicago-1928 with a battery eliminator

Purchased patents for automatic radio. Gets current name from William Lear

World’s 1st walkie talkie in 1940

Ans- Motorola

2)      Instrument-1930s – radio comedian Bob Bruno – inventor 20 yrs. Earlier

Portable anti-armor rocket launcher

Ans- BAZOOKA

3)      Started in 1899 by Swiss, English and Catalan men- Joan Gamper.

In its domain- revenue of 365 mill from its 2008-09 season

Ans- Barcelona